Stemmen

Uit TvMeterWiki
Versie door HALVE TAMME. (Overleg | bijdragen) op 23 mrt 2017 om 17:33 (Stemstatistieken)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Stemmen is het uitdrukken van een waarde-oordeel over een seizoen in een aantal sterren, variërend van 0,5 tot 5. Gebruikers kunnen hun stem aan een seizoen toekennen via het dropdown-menu op elke seizoenspagina. Als je eenmaal gestemd hebt, kun je in ditzelfde dropdownmenu ook direct je eigen stem aflezen. Stemmen is een van de oudste functionaliteiten van de site, samen met de mogelijkheid om berichten te plaatsen.

Stemstatistieken

De twee meest opvallende stemkarakteristieken - het rekenkundig gemiddelde en het aantal stemmen - verschijnt bij elk seizoen direct naast de poster op elke seizoenspagina. Op het tabblad 'Statistieken' staat daarnaast ook nog de standaarddeviatie vermeld, een maat voor de spreiding van de stemmen. Per gebruiker zijn het aantal stemmen, het gemiddelde en de standaarddeviatie te zien op elke gebruikerspagina.

Op de seizoenspagina's van series die over een voldoende lange periode voldoende stemmen heeft gehad, verschijnt onder 'Statistieken' ook nog een grafiek van de stemhistorie, het verloop van het gemiddelde over de tijd. Hierbij moet wel bedacht worden dat het verloop van de stemhistorie vooral bepaald wordt door nieuw uitgebrachte stemmen op het seizoen, en niet zozeer door verandering van gedachten van de mensen die al eerder op het seizoen hadden gestemd.

Stemoverzichten

Voor een gedetailleerd overzicht van de eigenlijke stemmen in plaats van statistische informatie daarover, kun je terecht op het tabblad 'Stemoverzicht' van elke seizoenspagina. Als een seizoen minder dan honderd stemmen heeft, staat hier het volledige overzicht van alle stemmen die op het seizoen uitgebracht zijn, gesorteerd van laag naar hoog oordeel. Bij meer dan honderd stemmen verschijnen alleen links naar elk sterrenaantal, en zie je pas na klikken op een link de lijst van gebruikers die dat sterrenaantal hadden toegekend. In alle gevallen is er naast het volledige overzicht ook een kleiner overzicht van de tien meest recente stemmen op het seizoen, en een zoekbox om de stem van een specifieke gebruiker te vinden. Bovenaan het tabblad 'Stemoverzicht' verschijnt een duidelijk overzicht van alle uitgebrachte stemmen..

Naast stemoverzichten per seizoen zijn er ook stemoverzichten per gebruiker. De 10 laatst geplaatste stemmen staan direct op elke gebruikerspagina, het volledige stemoverzicht staat op het tabblad 'Stemmen'. Zowel bij stemoverzichten van seizoenen als bij stemoverzichten van gebruikers verschijnt ook onder elk seizoen de datum waarop de stem uitgebracht is, inclusief de tijd.