Fraude

Uit TvMeterWiki
Versie door Miszmi (Overleg | bijdragen) op 10 mrt 2017 om 17:27

Ga naar: navigatie, zoeken

Fraude is het plaatsen van stemmen met de bedoeling de gemiddeldes oneigenlijk te beïnvloeden, in plaats van om een reëel oordeel in een sterrenaantal uit te drukken. Fraude komt in veel vormen voor, maar in grote lijnen is er een onderscheid tussen accountfraude en stemfraude. In beide gevallen is het de verantwoordelijkheid van de moderators om hiertegen op te treden, waarbij zij zowel stemmen kunnen verwijderen als bans kunnen opleggen.

Van accountfraude is sprake als iemand zich meerder malen inschrijft op de site, om zo meerdere keren op hetzelfde seizoen te kunnen stemmen. Doordat meerdere gebruikers dan hetzelfde IP-adres hebben, en hun stemoverzichten grote overeenkomsten vertonen, is dit type fraude doorgaans eenvoudig te doorzien voor de moderators.

Van stemfraude is sprake als een gebruiker vanaf een enkel account lage stemmen plaatst op bijna alle series uit een toplijst om hun gemiddeldes naar beneden te brengen, en zo zijn favoriete series naar een hogere plaats in de lijst te brengen. Dit type fraude is doorgaans iets lastiger met zekerheid vast te stellen, doordat iemand met veel lage stemmen op hooggewaardeerde series er ook eenvoudigweg een heel afwijkende smaak op na kan houden. De invoering van stemtabellen had als bijwerking dat het dit type fraude vergemakkelijkt, maar tegelijkertijd zijn gebruikers die stemfraude plegen met stemtabellen des te makkelijker te herkennen voor moderators.

Als een moderator het vermoeden heeft dat je fraude pleegt, zal hij je dit laten weten via een privébericht. Dit zal al bij een licht vermoeden gebeuren, maar als je hier beschaafd een verklarende reactie op geeft, zal er niet tot actie worden overgegaan. Acht een moderator echter aangetoond dat je daadwerkelijk fraude pleegt, dan zullen al je stemmen verwijderd worden en krijg je een ban. Als je vermoedt dat een andere gebruiker fraudeert, dan kun je een moderator hier per privébericht op attenderen; berichten met verwijten en beschuldigingen op het forum en de seizoenspagina's worden niet geaccepteerd, en gezien als misbruik van jouw kant.